Wat doet een human professional

Een human professional wérkt vanuit het uitgangspunt te ‘humaniseren’, ofwel situaties menswaardig(er) te maken.

Human Professionals spelen in op maatschappelijke, organisatie en persoonlijke vraagstukken die prangend zijn en waarbij aandacht nodig is voor het humane/menswaardige in de situatie.  Deze groep professionals kan je daarbij helpen. Wat hen onderscheidt is dat zij allemaal als fundatie academisch onderlegd zijn bij de Universiteit voor Humanistiek: dit betekent dat zij niet alleen hebben geleerd over de mens en structuren in de samenleving etc., maar ook al intensief getraind zijn in de praktische toepasbaarheid met een hele skillset aan essentiële vaardigheden.

Het gaat bijvoorbeeld om het organiseren dat mensen op voet van gelijkwaardigheid en in vrijheid kunnen deelnemen aan de samenleving. Dat mensen zich kunnen ontwikkelen, een stem hebben en dat er naar hen geluisterd wordt. Dit vraagt om praktijken en structuren die ervoor zorgen dat mensen in staat worden gesteld zich te ontplooien en hun stem te kunnen laten horen.

Precies hier kan een Human Professional een belangrijke rol in spelen. Human Professionals hebben met elkaar gemeen dat zij een bijzondere expertise en set aan unieke skills hebben die kunnen bijdragen aan het humaniseren van organisaties, instellingen en praktijken. Denk bijvoorbeeld aan de kennis die zij hebben van complexe maatschappelijke vraagstukken rondom zingeving, ethiek, levensbeschouwing en de inrichting van een rechtvaardige samenleving. Ook zijn zij expert op gebied van dialoogvoering, moreel beraad, groepsdynamica, ritueelbegeleiding, beleidsvoering, strategisch advies, (individuele) begeleiding en (zelf)reflectie.

Een human professional heb je in honderd geuren en smaken. Ze werken in loondienst, als ZZP’er of een combinatie van beide. Ook zijn ze actief in veel verschillende werkvelden. Benieuwd naar de werkvelden waar een Human Professional zich kan bevinden? Check it out!

Zoek je een HumanProfessional of wil je even overleggen of een HP jou het beste kan helpen? Drop us a line! info@humanprofessionals.org

Overheid

HP's voor gemeenten, ministeries of ambassades. Als adviseurs op het gebied van bijvoorbeeld sociale dialoog voering, rechtvaardige samenleving, preventie of veerkracht. Zie bijvoorbeeld onze HP's Nikki van Biemen de humanistische ambtenaar bij gemeenten op het gebied van het sociaal domein, of Lucinda Miedema die Nederlandse ambassades wereldwijd adviseert bij The Next Movement

Gezondheidszorg

Adviseurs bij zorginstellingen op gebied van kwaliteit, ethiek en beleid, maar ook privacy of humanistische geestelijke verzorging

Life Events

Er wordt steeds vaker gezocht naar alternatieven voor unieke en menswaardige vormgeving en organisatie voor events rondom de grote levensfases, zoals trouwen maar ook uitvaartverzorging. Onze HP's staan erom bekend heel goed bij de vraag en de persoon te blijven en daar niet alleen iets passends voor te organiseren maar daar ook de juiste begeleiding bij te verzorgen. Want volgens de HP visie gaat event organisatie en persoonlijke begeleiding samen. Voor een concreet voorbeeld vraag onze HP Eline Minnaard hoe zij vormgeeft aan uitvaartbegeleiding.

ICT

ICT is juist de plek waar het humane veel om aandacht vraagt. Maar dat wordt vaak vergeten. Denk aan adviseurs om uw Privacy verklaringen menswaardig te maken, of moreel beraad over ethische kwesties rondom AI. Onze HP Winfried Tilanus staat aan de nieuwste IT en Privacy ontwikkelingen en helpt organisaties ook daar waar ze in de knel komen, nooit het menswaardige uit het oog verliezend.

Onderwijs

Onderwijs in de brede zin, voor studenten maar ook vervolgtrainingen aan professionals. Onze HP's focussen zich veelal in de non-formele hoek van onderwijs, daar waar aandacht wordt gegeven aan het leren van vaardigheden ipv informatie overdracht. Onze HP Maaike Kluit ondersteunt bijvoorbeeld organisaties bij het creëren van onderwijs over LGTBQ. Een ander voorbeeld is de educatieve organisatie The Next Movement die human rights cartoonisten verbindt aan jongeren wereldwijd voor het ontwikkelen van kritisch denken & veerkracht.

Ritueel begeleiding

Onze HP's gespecialiseerd in ritueel begeleiding kunnen individuen of groepen mensen begeleiden bij belangrijke sleutelmomenten. Dit kan een trouwceremonie maar bijvoorbeeld ook stervensbegeleiding of support bij rouw zijn, op een fijne mensgerichte en authentieke manier. Een voorbeeld van mooie menswaardige rouwbegeleiding wordt gegeven door onze HP Mariëlle Kappert.

Persoonlijke begeleiding

Onze HP's gespecialiseerd in de persoonlijke begeleiding variëren van coaches, psychotherapeuten, trainers op het gebied van loopbaan, liefde en levenskunst, existentiële vraagstukken en sleutelmomenten (scheiden, trouwen, rouwen). Deze HP's doen dat op de meest innovatieve en bijzondere wijzen, via retraites, wandelingen of gewoon Zoom. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de magische Praktijk Bloemstraat van onze HP Samira Amraui.

Ja! ik ben er eenJa! Ik wil er een